Kristýna Zemanová opět vylepšila osobní maximum ve Světovém poháru

Světový pohár v cyklokrosu pokračoval v neděli 30. října v belgickém Maasmechelenu. Na start se postavila čtveřice závodníků mladoboleslavského Brilon Racing Teamu, který si opět z Belgie veze cenná umístění.

V juniorském závodě bohužel štěstí nepřálo Václavu Ježkovi, jenž bojoval o bronzovou medaili. Ve třetím okruhu z celkových šesti bohužel spadl a do cíle dojel na 7. místě.

„První dva okruhy jsem se pohyboval kolem čtvrtého místa, pak se první dva závodníci oddělili a odjel mi i třetí. Ve třetím kole jsem ho začal sjíždět a dojel jsem ho, pak jsem bohužel spadnul přes řídítka a propadnul jsem se až za skupinu čtyř Nizozemců. Celý okruh jsem se pak z pádu dostával, a nakonec jsem aspoň vybojoval 7. místo. Mrzí mě, že jsem prohrál v boji o třetí místo kvůli pádu, ale s výkonem jsem spokojený,“ uvedl Václav Ježek.

V závodě elitních žen předvedla neuvěřitelný výkon Kristýna Zemanová. Devatenáctiletá mistryně republiky se pohybovala ve skupině s největšími hvězdami světového cyklokrosu, do cíle nakonec dorazila na 13. místě a o jednu příčku tak vylepšila své dosavadní maximum v SP.

„Když jsem viděla startovku, bylo mi jasné, že to bude ještě mnohem těžší a větší boj než v Táboře. Před závodem jsem se trochu obávala startu, trať se velmi rychle zužovala a najíždělo se hned do techniky. Naštěstí se mi ale vcelku rychle povedlo proklouznout do první patnáctky, tam jsem se zabudovala a celý závod jsem si svou pozici držela. Byl to nesmírně těžký a poctivý závod. Už si ale začínám zvykat, že jsem při takových závodech 50 minut na absolutním limitu. Každý tu musel jet za své, nebyla to vyloženě háková trať. Proto jsem se svým výkonem opravdu spokojená. Nečekala jsem, že se mi povede pozici z Tábora v takové konkurenci ještě vylepšit. Uvidíme, co přinese ME. Chtěla bych vylepšit svůj výsledek z minulého roku, konkurence je však obrovská. Natrénováno mám a nechám na trati úplně všechno,“ uvedla nejlepší česká cyklokrosařka.

Kateřina Hladíková dojela na 47. pozici, Barbora Jeřábková byla 55.

 

Václav Ježek v Belgii zůstal a hned v úterý 1. listopadu, kdy je v zemi státní svátek, se postavil na start legendárního Koppenbergcrossu v belgickém Oudenaarde. Těžký kopcovitý závod mu nesedl podle přestav a dle jeho slov na něm byla znát únava, přesto vybojoval skvělé třetí místo a získal první pódium v juniorské kategorii na tradičním belgickém závodě.

Hned nadcházející víkend na závodníky čeká evropský šampionát, kam odjíždí Kristýna Zemanová s nadějemi na první desítku, Václav Ježek možná i jako favorit na medaili. Z Brilon Racing Teamu bude dále startovat Barbora Jeřábková, která se stejně jako Kristýna postaví do závodu v kategorii žen U23.

Autor: Tomáš Ježek